Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Harde Brexiteers komen met alternatief plan voor de Brexit
De Britse premier Theresa May heeft niet alleen moeite om andere Europese leiders te overtuigen van haar Brexit-plan, ook binnen de Conservatieve Partij is er felle oppositie. Een onderzoeksbureau heeft maandag namens felle Brexiteers een alternatief gepresenteerd voor het zogenoemde Chequers-plan van May.
Belangrijkste verschillen: May wil dat het VK na de Brexit mee blijft doen aan de interne markt voor goederen. Dit zou wel de vrijheid van het VK beperken om zelfstandig handelsdeals met derde landen te sluiten.
De felle Brexiteers willen juist een complete breuk met de interne markt. Zij denken dat het VK beter af is als het land zich afsluit van zijn grootste en meest nabije handelspartner (de EU) en als natie van 65 miljoen inwoners deals gaat afsluiten landen elders in de wereld, waaronder economische reuzen zoals de VS, China en op termijn ook India.
Op het partijcongres van de Conservatieven van 30 september volgt waarschijnlijk een stevige confrontatie tussen May en de radicale Brexiteers.
2.Zorgpremie DSW stijg niet extreem hard
Zorgverzekeraar DSW heeft traditioneel de primeur bij het bekendmaken van de nieuwe zorgpremies voor de komende jaar. Voor de basisverzekering gaat de premie volgend jaar met 4,50 euro per maand omhoog naar 112 euro. De verzekeraar blijft hiermee ruim onder de stijging van ruim 10 euro per maand waar het kabinet mee rekent in de Miljoenennota.
Het is nu afwachten wat dominante zorgverzekeraars als CZ, Menzis, Achmea en VGZ gaan doen.
3. Amazon lijkt zich vol te gaan storten op eigen juwelenlijn... en sprak met Deliveroo
De Amerikaanse webgigant Amazon heeft een handelsmerk aangevraagd voor de verkoop van juwelen en sieraden. Onder de naam "For Keeps by Amazon" zal naar alle verwachting een nieuw eigen merk worden geïntroduceerd.
Amazon staat erom bekend hele markten open te kunnen breken door zijn enorme klantendatabase en logistieke netwerk. Grote beursgenoteerde juweliersketens gingen maandag dan ook omlaag op de beurs.
Ander nieuwtje: Amazon heeft volgens persbureau Bloomberg al twee keer gepraat over een overname van Deliveroo, een concurrent van maaltijddienst Thuisbezorgd.nl.
4. Piloten Ryanair gaan vrijdag weer staken en nu gaat Eindhoven het wel echt merken
In verschillende Europese landen leggen piloten van Ryanair vrijdag opnieuw het werk neer, ook in Nederland.
Bij een eerste stakingsdag op 10 augustus gingen de vluchten vanaf Eindhoven gewoon door, omdat Ryanair piloten vanuit België haalde om het werk van de stakers over te nemen. Maar dat mag nu niet van de rechter. De piloten van de Ierse budgetmaatschappij voeren actie voor betere arbeidsvoorwaarden.
5. Kandidaat-opperrechter Kavanaugh houdt vast aan kandidatuur en spreekt van karaktermoord
De door Donald Trump voor het Amerikaanse hooggerechtshof naar voren geschoven kandidaat Brett Kavanaugh zegt zich niet te laten intimideren. Hij wordt door twee vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag tijdens zijn studententijd, maar weigert zich terug te trekken.
Kavanaugh noemde de aantijgingen een lastercampagne en een "gecoördineerde poging'' zijn goede naam aan te tasten: "Deze karaktermoord in de laatste minuut gaat niet lukken."
Als de Senaat hem benoemt zal het Amerikaanse hooggerechtshof de komende jaren uit een conservatieve meerderheid bestaan. Na de midtermverkiezingen in november is de kans groot dat de Democraten weer de overhand krijgen in de Senaat en daarom is het snel aanstellen van Kavanaugh van groot belang voor de Republikeinen.
6. Insta-vertrek: oprichters Instagram vertrekken vanwege onvrede over Zuckerberg
Terugkijkend heeft Facebook-topman Mark Zuckerberg waarschijnlijk een geweldige slag geslagen met de overname van foto-app Instagram in 2012 voor 1 miljard dollar. Concurrent Snapchat zit steeds meer in het nauw en met meer dan een miljard gebruikers liggen er enorme commerciële kansen voor Instagram. Maar over de koers van Instagram zijn de oorspronkelijke oprichters Kevin Systrom en Mike Krieger het kennelijk niet eens met Zuckerberg: maandagavond gaven ze in een verklaring aan te vertrekken bij Facebook.
Bekijk hier de analyse van de vertrekbrief op Business Insider, waaruit blijkt de Instagram-oprichters en Zuckerberg niet als 'goede vrienden' afscheid hebben genomen.
7. Euro schiet fors omhoog na opmerking Draghi over inflatie
De euro heeft een driemaands hoogtepunt bereikt op bijna 1,18 dollar per euro. Dit gebeurde maandagavond in reactie op een opmerking van ECB-president Mario Draghi. Die gaf aan dat hij een robuuste trend ziet bij de inflatie van de eurozone.
Het aantrekken van de inflatie kan een teken zijn voor de Europese Centrale Bank om vaart te maken met het terugdraaien van het goedkoopgeldbeleid. Dit betekent op termijn dat rentes niet meer kunstmatig laag worden gehouden. En hogere rentes maken het relatief aantrekkelijker om geld in euro's aan te houden, wat de koers van de euro opdrijft.
8. Minder peuters per leidster, crèche wordt duurder
Wie kleine kinderen heeft, kan volgend jaar honderden euro's meer kwijt zijn aan de crèche, schrijft het AD op basis van cijfers van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Nieuwe regels schrijven voor dat pedagogisch medewerkers één baby minder onder de hoede mogen hebben.
Vooral kleine kinderdagverblijven zien de kosten stijgen, omdat zij niet binnen de organisatie kunnen schuiven. De verwachte stijging van 7 procent is waarschijnlijk hoger dan de stijging van de kinderopvangtoeslag, verwacht de brancheorganisatie. Het ministerie van Sociale Zaken zegt echter dat de verhoging van de toeslag de hogere kosten wel dekt.
9. Druk bij universiteiten stijgt: meer studenten, maar minder geld
Nederlandse universiteiten horen bij de beste ter wereld, maar hoe lang nog? Dat vraagt het Financieele Dagblad zich af omdat het aantal studenten gestaag stijgt, maar de investeringen vanuit de overheid per student juist dalen.
Tussen het jaar 2000 en 2017 steeg het aantal studenten dat met een opleiding aan de universiteit startte van iets meer dan 150.000 naar ruim 250.000. De investeringen per student namen juist af van 20.000 euro in 2000 naar zo'n 15.000 euro nu – een kwart dus.
10. Niet Ronaldo of Messi, maar Luka Modric is beste FIFA-voetballer van het jaar
Luka Modric is bij het jaarlijkse gala van wereldvoetbalbond FIFA uitgeroepen tot beste speler van het jaar. De 33-jarige Kroaat kreeg de voorkeur boven de andere twee genomineerden Cristiano Ronaldo en de Egyptenaar Mohamed Salah. De Argentijnse sterspeler Lionel Messi ontbrak voor het eerst sinds 2007 bij de beste drie.
Modric won de dit jaar opnieuw de Champions League met Real Madrid en leidde Kroatië als aanvoerder naar een historische finaleplaats op het WK.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:
- Snel nog even je hypotheek oversluiten vóór je last krijgt van de lagere hypotheekrentaftrek in 2019? Wik en weeg even heel goed
- Elon Musk geeft een onthullend inkijkje : met dit revolutionaire ruimteschip van SpaceX wil hij maan- en Marsreizen maken
- Deze 50 foto’s laten zien dat het Oktoberfest veel meer behelst dan je op het eerste gezicht zou denken